Stručný popis projektu:
Společnost MIKROP ČEBÍN a.s. je ryze česká společnost, která se zabývá vývojem, výrobou a prodejem krmiva pro hospodářská zvířata. Společnost by ráda v rámci projektu řešeného ve spolupráci s odborným subjektem – Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, aplikovala na výrobu krmiv nový technologický proces výroby a balení. Současné uspořádání technologického postupu neumožňuje přesné dávkování obohacujících složek (rostlinných tuků).
Společnost MIKROP ČEBÍN a.s. by z těchto důvodu ráda investovala do procesní inovace výroby a balení krmiva, která by umožnila výrobu výrobků, které jsou obohaceny o nutriční a výživové látky pomocí technologie nástřiku, bezpečnější z pohledu možného výskytu chemické a mechanické kontaminace, umožnila zlepšení systému kontroly surovin, polotovarů a finálních výrobků a díky novým způsobům balení a využití nových obalových
materiálů s lepšími barierovými vlastnostmi prodloužila trvanlivost svých výrobků při zachování původních vlastností suroviny a to, jak u nových, tak inovovaných produktů.
Cíle a výsledky projektu:
- Investice do nové technologie umožňující výrobu a balení krmiv
- Vývoj nových krmiv obohacených o výživové látky pomocí technologie nástřiku (aplikace rostlinných olejů, snížení prašnosti krmiv)
- Zlepšení systému kontroly surovin, polotovarů a finálních výrobků
- Zabránění křížové kontaminace přídatnými látkami
- Vývoj a použití nových obalových materiálů pro zlepšení stability finálních produktů
- Prodloužení trvanlivosti a zlepšení stability finálních produktů
Výsledkem projektu je zavedení zcela nového způsobu výroby krmiva pro hospodářská zvířata a s tím související úpravu receptur, které umožní výrobu vysoce jakostních a obohacených krmiv bez rizika křížové kontaminace z předchozích výrob. Dopady projektu jsou ve dvou rovinách. V první řadě se jedná o zcela novou technologii výroby, která umožní úpravy stávajících receptur a optimalizaci technologického postupu tak, aby si finální produkty uchovaly co nejvíce původních nutričních a senzorických vlastností suroviny. A zároveň proběhne optimalizace balení s využitím nových obalových materiálů tak, aby byla možnost prodloužit trvanlivosti inovovaných produktů. Druhou rovinou projektu je díky instalaci nových technologií a zařízení vylepšit systémy kontroly jakosti finálních výrobků a tím zvýšit jakost a bezpečnost finálních produktů.