Jak ochránit nutriční hodnotu píce v praxi

15. března 2021

Silážní sezóna 2020 je úspěšně za námi a předtím, než se naplno vrhneme do té nové s číslovkou 2021, je čas udělat si krátkou bilanci té uplynulé a zároveň i vytvořit nebo potvrdit plány na novou. Předchozí rok byl v mnoha ohledech výjimečný, a pokud se chci vyhnout tématu epidemiologickému a přidržet se striktně silážování, tak i v této oblasti se jednalo o rok mnoha událostí. Předně díky počasí, které nám po období úporného a v mnoha ohledech devastujícího sucha přineslo ročník velmi bohatý na srážky a s tím spojené vysoké výnosy zelené hmoty. Bylo proto možné doplnit zásoby objemných krmiv a vytvořit rezervy potřebné pro překonání méně hojných roků, které mohou a nemusí opět nastat. Výrobě siláží v našich podmínkách se věnuje velká pozornost, protože každý ekonomicky smýšlející farmář již dávno ví, že nejlepší krmivo pro své stádo si musí vyrobit sám.

Vyrobit kvalitní, výživově bohatou a také stabilní siláž je poměrně složitý proces, do kterého vstupuje mnoho neznámých. Po již zmiňovaném počasí je jich celá řada od dílčích technologických kroků, rozhodnutí a správného načasování až po zvládnutí fermentačního procesu. Tak jako v jiných oblastech lidského konání, tak i zde probíhá u renomovaných firem stálý proces vývoje a inovací. MIKROP ČEBÍN a.s. je dlouhodobým partnerem pro společnost Lallemand Animal Nutrition, která je na poli biotechnologií lídrem trhu. Rok 2020 byl převratný také v završení dlouho připravovaného projektu, který na jedné straně ukončil distribuci dvou velmi úspěšných a zavedených značek silážních inokulantů této výrobní firmy (Sil-All a Lalsil), ale na straně druhé uvedl zcela novou a v mnoha ohledech přelomovou řadu MAGNIVA. Toto nové portfolio přineslo našim chovatelům podstatné rozšíření očekávání spojených s výběrem silážního přípravku a je možné ho pro zjednodušení rozdělit do dvou základních řad. Významně se rozšířila možnost ovlivnění výsledných parametrů silážované hmoty právě podle očekávání a potřeb jednotlivých podniků. Farma, která používá správnou technologii silážování a vybírání, tak může vsadit na produkty postavené na kombinaci homofermentativních mléčných bakterií spolu s vysoce koncentrovanými enzymy (např. Magniva Classic+ by Sil-All) a u výsledné siláže pak očekávat zvýšení stravitelnosti a maximální uchování sušiny. Pokud je však potřeba cíleně zvýšit stabilitu a ochránit tak siláž především pro období zkrmování, je více než vhodné sáhnout po produktech z řady Platinum, které využívají unikátní kombinace heterofermentativních kmenů L.hilgardii a L.buchneri a v případě potřeby jsou doplněné o homofermentativní kmen a enzymy. Stejné rozhodnutí využijeme v případě nutnosti časného otevření nové siláže, kde je dlouhodobým testováním prokázaná možnost zkrmování již po 15ti dnech fermentace. V průběhu roku jsme s vámi diskutovali vaše individuální potřeby a možnosti zlepšení fermentace v rámci vaší technologie silážování a takto cíleně pak společně vybrali a umístili vhodné produkty do všech vyráběných typů objemných krmiv, a to jak v České republice, tak i na Slovensku.

Správným výběrem silážního přípravku vše ale pouze začíná, a aby na konci celého snažení byla voňavá a nutričně bohatá siláž, je potřeba dodržet technologickou kázeň a zvládnout management sklizně na výbornou. Chceme vám být v tomto úsilí skutečnou oporou, a tak budeme pokračovat v rozsáhlém servisu a poradenství tak, jak byli naši zákazníci v minulosti zvyklí. Proto pro Vás chystáme a postupně budeme zveřejňovat pracovní listy pod společným mottem: „Jak ochránit nutriční hodnotu píce v praxi“. Zaměříme se na nejdůležitější plodiny, které se u nás využívají při výrobě objemných krmiv: silážní žito, travní porosty, jeteloviny, luskoobilné směsky, kukuřice a budeme se věnovat i energetickým plodinám využívaným pro výrobu bioplynu. Věřím, že v těchto článcích naleznete praktické tipy, které Vám po přenosu do vaší výrobní praxe přinesou užitek a spokojenost.

Autor článku

Bc. David Novotný

Produktový manažer

30 let s Vámi

29. 03. 2021