Objemná krmiva jsou položkou číslo jedna v krmné dávce dojnic a roste také jejich podíl v krmných dávkách masného skotu. Klíčem k dosažení vysoké ziskovosti je vytěžit maximum z každé tuny sklizené píce a uchovat její nutriční hodnotu. I když je konzervace pícnin fermentováním starodávnou metodou, představuje dnešní výroba siláží technologicky vyspělý proces.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__853__w360/Silazovani_Lallemand.jpg)
Nové technologie umožnily porozumět mechanismu působení silážních inokulantů, stejně tak jako nalézat nové bakteriální kmeny, které budou lépe řešit problémy, s nimiž se výrobci siláží potýkají během současných výrobních postupů. Příkladem je přípravek nově uvedený na trh, obsahující bakterii, která byla vyselektována pro svoji výjimečnou schopnost zlepšovat aerobní stabilitu většiny siláží: Lactobacillus hilgardii CNCM I-4785.
Maximální využití každého kilogramu siláže díky lepší aerobní stabilitě
Silážování je anaerobní proces, který spočívá v přeměně cukrů na organické kyseliny, především kyselinu mléčnou, octovou a propionovou. Tyto organické kyseliny jsou produkovány bakteriemi, které se přirozeně nacházejí na rostlinách nebo jsou do silážovaného materiálu přidávány jako biologické konzervanty neboli inokulanty. Proces lze rozdělit do tří hlavních fází:
1) fermentace – aktivní mikrobiální fáze; díky činnosti bakterií mléčného kvašení klesá pH a spotřebovává se kyslík,
2) skladování – stabilní období; po dosažení finálního pH je utlumena veškerá mikrobiální aktivita,
3) vybírání siláže – mikroorganismy jsou znovu aktivovány po vystavení kyslíku.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__844__w360/Bakterie.png)
V průběhu vybírání siláže se nežádoucí mikroorganismy, jako jsou plísně a kvasinky, znovu aktivují a siláž se začne zahřívat, což vede ke ztrátám sušiny siláže, fenoménu známému jako aerobní nestabilita. Tento proces způsobuje velké ztráty pro farmáře. V závislosti na plodině a technologii silážování mohou ztráty v důsledku aerobní nestability dosahovat až 15% sušiny. Zahříváním siláže se doslova spálí živiny. Nestabilní siláž také způsobuje snížení příjmu krmiva zvířaty, má nízkou krmnou hodnotu a představuje potenciální riziko díky přítomnosti plísní a mykotoxinů.
Objevení vysoce specifické bakterie mléčného kvašení Lactobacillus buchneri NCIMB 40788 společností Biotal ve Velké Británii v devadesátých letech minulého století představovalo skutečný průlom v oblasti silážních inokulantů zvyšujících aerobní stabilitu siláží. Stal se prvním inokulantem registrovaným v Evropské Unii, a byl také schválen americkou FDA v roce 1996 jako průkazně zvyšující aerobní stabilitu.
Od svého uvedení na trh L. buchneri NCIMB 40788 úspěšně zlepšoval aerobní stabilitu siláže u široké škály pícnin v nejrůznějších podmínkách. Aby byl výsledek silážování optimální, je však potřeba 60 dnů fermentace. Vědci věřili, že by mohli dále zvýšit účinnost kmene L. buchneri NCIMB 40788, kdyby jej mohli kombinovat s jinou, kompatibilní bakterií. Nastal čas hledat nové bakterie, které by mohly pomoci L. buchneri NCIMB 40788 podporovat aerobní stabilitu rychleji a po delší dobu, což by farmářům poskytlo vyšší flexibilitu a zároveň zajistilo lepší uchování krmné hodnoty silážované plodiny.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__845__w730/Dynamika_teplot.png)
Nalezení jehly v kupce sena aneb umění bakteriálního screeningu
Vědci v oblasti silážování věděli, co konkrétně hledají, ale výzvou bylo určit, kde přesně nový bakteriální kmen hledat.
Odpověď přišla z Brazílie. U siláže z cukrové třtiny je velmi obtížné dosáhnout aerobní stabilitu, ale vědci z Federální univerzity v Lavrasu v Minas Gerais, brazilském státu s nejvyšší produkcí mléka, nalezli přirozeně stabilní třtinovou siláž. Provedli její mikrobiální screening a hledali nové bakteriální kmeny vhodné jako silážní inokulant. Společnost Lallemand Animal Nutrition se připojila ke společnému vědecko-výzkumnému projektu, aby také těžila z tohoto zajímavého výzkumu.
V průběhu screeningu bylo izolováno 81 různých kmenů a ty byly pak vyšetřovány na schopnost růstu v podmínkách výroby siláží. Byly testovány jejich fermentační vlastnosti a samozřejmě schopnost konzervace a zlepšování aerobní stability třtinové siláže.
Nakonec bylo vyselektováno 14 kmenů, které byly podrobeny DNA sekvenování a klasifikovány jako příslušníci tří druhů rodu Lactobacillus: L. plantarum, L. brevis a L. hilgardii. U každého z vybraných kmenů byla hodnocena schopnost fermentace, zlepšování aerobní stability, omezení počtů kvasinek a plísní a snížení ztrát sušiny v laboratorních silážních nádobách v experimentech s délkou 61 a 126 dnů.
Na základě tohoto funkčního screeningu byly vybrány pouze dva kmeny: UFLA SIL 51 a L. hilgardii CNCM I-4785.
Tyto kmeny byly pak dále testovány na různých pícninách, jak samostatně, tak v kombinaci s L. buchneri NCIMB 40788. Cílem bylo zajistit, aby oba kmeny dokázaly zlepšovat aerobní stabilitu cukrové třtiny a dalších pícnin, a především byly účinné nejen v rané fázi fermentačního cyklu, ale i dlouhodobě. Pokusy s oběma kmeny byly provedeny v Severní Americe a v Evropě na silážích z kukuřice, čiroku a celých rostlin obilovin.
Metaanalýza devíti pokusů ukázala, že L. hilgardii CNCM I-4785 významně zlepšil aerobní stabilitu již po 15 dnech fermentace, a také výrazně zvýšil stabilitu po 30 a po 100 dnech silážování v kombinaci L. buchneri NCIMB 40788 u řady pícnin (viz tabulka).
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__854__w730/Tab.jpg)
Z laboratoře na farmu
Od svého objevení na Federální univerzitě v Lavras v Brazílii téměř před deseti lety byl L. hilgardii CNCM I-4785 zkoumán ve studiích nezávislých třetích stran. Komerční pokusy byly provedeny v Severní Americe a v Evropě, aby bylo prokázáno, že L. hilgardii CNCM I-4785 v kombinaci s L. buchneri 40788 bude fungovat i mimo experimentální podmínky.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) udělil povolení používat L. hilgardii CNCM I-4785 jako silážní biologický konzervant v Evropě. Společnost Lallemand Animal Nutrition začal prodávat silážní inokulanty prémiové řady MAGNIVA, které obsahují oba tyto kmeny, v Evropě a v Austrálii, kde byly také provedeny terénní pokusy.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__846__w360/MAGNIVA_Classic.jpg)
Nové silážní portfolio
Silážní přípravky řady MAGNIVA je možné rozdělit do dvou produktových řad: Classic a Platinum. Řada Classic je založená na kombinaci homofermentativních bakterií mléčného kvašení, enzymů a speciálním kmenu Propionibacterium acidipropionici. Z toho jasně vyplývá jejich zaměření na rychlou primární fermentaci maximálně omezující ztráty a zároveň zvýšení stravitelnosti organické hmoty.
MAGNIVA Classic přináší siláž se zvětšenou ochranou sušiny a vyšší nutriční hodnotou, především z travních porostů, luskoobilných směsek nebo GPS. Svoji účinnost staví na kombinaci bakteriálních kmenů Pediococcus pentosaceus a Lactobacilus plantarum spolu s enzymy beta-glukanáza, která pomáhá uvolnit cukry z píce, a tím zajišťuje rychlou fermentaci, a xylanázou, která zvyšuje stravitelnost siláže.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__847__w360/MAGNIVA_Classic_plus.jpg)
MAGNIVA Classic+ by Sil-All zajišťuje zachování maxima sušiny a živin v těžce silážovatelných plodinách, typicky siláž z vojtěšky a jetele. Přípravek využívá specificky vybrané kmeny bakterií mléčného kvašení Pediococcus pentosaceus, Pediococcus acidilactici a Lactobacilus plantarum, spolu s vysoce aktivními enzymy beta-glukanáza a xylanáza. Tento produkt je k dispozici i ve variantě pro ekologické zemědělství pod označením MAGNIVA Classic+ by Sil-All for organic use.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__851__w360/MAGNIVA_Silver_plus.jpg)
MAGNIVA Silver+ by Sil-All se zaměřuje na plodiny s vysokým obsahem cukrů a variabilní sušinou při sklizni s ohledem na maximální zachování sušiny, živin a zvýšením stability při odběru. Mezi cílové plodiny patří kukuřice a čirok. Produkt využívá kombinaci bakterie mléčného kvašení Pediococcus acidilactici a speciálního kmene Propionibacterium acidipropionici přinášející dokončení a zvýšení aerobní stability při zachování vysoké chutnosti výsledné siláže, doplněný o enzym alfa-amyláza s dopadem na zrychlení primární fermentace a zároveň zkrácení období k dosažení plné stravitelnosti škrobu.
Prémiová řada silážních inokulantů Platinum je založena na výše zmiňovaném patentovaném řešení kombinace nového kmene Lactobacilus hilgardii CNCM I-4785 a dlouhodobě ověřeném kmenu Lactobacilus buchneri NCIMB 40788. Synergický účinek těchto dvou kmenů je využíván ve všech třech produktech:
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__848__w360/MAGNIVA_Platinum_1.jpg)
MAGNIVA Platinum 1 staví plně na této nové technologii se zaměřením na plodiny s vysokým obsahem cukrů (kukuřice, čirok) a přináší bezkonkurenční stabilitu výsledné siláže a flexibilitu zkrmování. Siláž je tak stabilní a připravená ke zkrmování již po 15ti dnech a její stabilita dále roste při dlouhodobějším skladování. Společné působení obou kmenů tak výrazně přesahuje funkčnost jednotlivých kmenů zvlášť. Toto bylo dlouhodobě ověřováno a v současné době se jedná o vědecky ověřené řešení přinášející zcela nový přístup v silážování.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__849__w360/MAGNIVA_Platinum_2.jpg)
MAGNIVA Platinum 2 využivá kombinaci kmenů Lactobacilus hilgardii CNCM I-4785, Lactobacilus buchneri NCIMB 40788 a je doplněný o homofermentativní kmen Pediococcus pentosaceus. Uplatnění nalezne u plodin s relativně vysokým obsahem cukrů, středně obtížně silážovatelných, jako například siláže z kukuřice, travních porostů s vysokým obsahem cukrů, luskoobilných směsek nebo GPS. Přípravek byl ověřován i pro ošetření mačkaného zrna kukuřice, kde je schopen zajistit dlouhodobou aerobní stabilitu za současného omezení množství kvasinek.
![](/Obr%C3%A1zky/Magazin/2020-01/13-silazni-inokulanty/image-thumb__850__w360/MAGNIVA_Platinum_3.jpg)
MAGNIVA Platinum 3 je postaven na stejné kombinaci bakterií mléčného kvašení jako MAGNIVA Platinum 2 a doplněný o směs enzymů beta-glukanáza a xylanáza, které mají za úkol zrychlit samotnou fermentaci, a současně i zvýšit stravitelnost siláže. Využití nalézá především pro píci s vysokým obsahem dusíkatých látek a nízkou hladinou cukrů (vojtěška, jetel) s výrazným dopadem na aerobní stabilitu při zkrmování.
Nové silážní inokulanty MAGNIVA byly vyvinuty, aby cíleně řešily specifické problémy, kterým čelíme u různých typů píce, především ve dvou kritických obdobích – průběh rychlé primární fermentace a stabilita při zkrmování. Mezi další benefity patří zajištění dostatečných zásob stabilního, vysoce kvalitního krmiva s vysokým potenciálem příjmu, poskytnutí základu vyrovnané krmné dávky a vylepšení návratnosti nákladů na výrobu objemných krmiv.