Silážování v roce 2020

25. ledna 2021

Při vzpomínání a bilancování roku 2020 nás jistě prakticky všechny napadne skutečnost, že to byl ten rok, kdy i k nám do středu Evropy dorazil Covid-19 a obrátil naše životy více či méně vzhůru nohama. Pro zemědělce vyrábějící objemná krmiva to pak byl také rok, kdy po suchých ročnících přišel ten s naprosto nadprůměrným přísunem srážek, a to i do oblastí dlouhodobě a opakovaně zasahovaných jejich nedostatkem. Tedy rok, kdy bylo opětovně možné doplnit zásoby siláží a zajistit potřebné množství na případné překlenutí nižších výnosů v budoucnosti.

A z pohledu výroby objemných krmiv to byl také rok, kdy jsme vám, našim zákazníkům, představili bez nadsázky největší změnu v silážování za posledních dvacet let. Po čtyřech letech úspěšné distribuce oblíbených silážních produktů značky Sil-All uvedl MIKROP Čebín na trh zbrusu nové portfolio MAGNIVA. Za tímto konáním stojí rozhodnutí výrobní firmy Lallemand, která na základě dlouhodobého výzkumu a vývoje připravila pro své koncové zákazníky produkty nesoucí know-how nejnovějších poznatků.

V únoru roku 2020 jsme uspořádali pro odbornou veřejnost tři konference (Záhoří u Písku, Střítež u Jihlavy a Velká Bystřice u Olomouce) napříč Českou republikou, které měly hned několik cílů: předat informace o změně silážního portfolia, ukázat přínosy nových přípravků a vysvětlit zacílení jednotlivých produktů dle plodin, podmínek při sklizni i očekávaného výsledku pohledem stability výsledné siláže či potřeby zvýšené flexibility zkrmování. Následně jsme se v březnu sešli s chovateli na semináři v Lomnici nad Popelkou a potom už byly veškeré další plány ovlivněny nástupem doby koronavirové a nastalým „lockdownem“. Zrušená konference v Nitře na Slovensku, zákaz nebo velké omezení návštěv na farmách a přechod na komunikaci na dálku. Ale zpět k silážování. Už nyní můžeme zkonstatovat, že nová značka silážních inokulantů MAGNIVA si našla přes všechny zmiňované obtíže úspěšnou cestu na trh. Jsme přesvědčeni, že hlavní myšlenka nového portfolia: „Převezměte kontrolu nad kvalitou vašich siláží“ se tak nestala jen prázdným mottem, ale vyslyšenou výzvou. Znovu se tak potvrdil progresivní přístup českých a slovenských farmářů, který tak doslova katapultoval značku MAGNIVA mezi nejpoužívanější silážní přípravky.

Portfolio MAGNIVA můžeme rozdělit do dvou základních řad a s tím také očekávané hlavní benefity jejich použití. Významně se rozšířila možnost ovlivnění výsledných parametrů silážované hmoty právě podle očekávání a potřeb jednotlivých podniků. Farma, která používá správnou technologii silážování a vybírání, tak může vsadit na produkty postavené na kombinaci homofermentativních mléčných bakterií spolu s vysoce koncentrovanými enzymy (např. MAGNIVA Classic+ by Sil-All) a u výsledné siláže pak očekávat zvýšení stravitelnosti a maximální uchování sušiny. Pokud je však potřeba cíleně zvýšit stabilitu a ochránit tak siláž především pro období zkrmování, je více než vhodné sáhnout po produktech z řady Platinum, které využívají unikátní kombinace heterofermentativních kmenů L.hilgardii a L.buchneri a v případě potřeby jsou doplněné o homofermentativní kmen a enzymy. Stejné rozhodnutí využijeme v případě nutnosti časného otevření nové siláže, kde je dlouhodobým testováním prokázaná možnost zkrmování již po 15ti dnech fermentace. V průběhu roku jsme s vámi diskutovali vaše individuální potřeby a možnosti zlepšení fermentace v rámci vaší technologie silážování, a takto cíleně pak společně vybrali a umístili vhodné produkty do všech vyráběných typů objemných krmiv, a to jak v České republice, tak i na Slovensku.

Vzhledem k tomu, že si velmi dobře uvědomujeme, že silážní inokulant je součástí celého procesu silážování a bez zvládnutého managementu sklizně nemůže sebekvalitnější produkt projevit plný přínos, budeme i v příštím roce pokračovat v rámci servisu u našich zákazníků s celou řadou podpůrných kroků. Samozřejmostí tak jsou aktivity jako školení pracovníků sklizňové linky, účast při sklizni (prohlídka porostů, stanovení sušiny, kontrola naskladňování silážované hmoty), audity vyrobených objemných krmiv včetně zpracování zprávy s doporučeními pro zlepšení a také laboratorní rozbory ve vlastní laboratoři. Navíc na příští rok pro vás chystáme sérii článků s informacemi o nejpopulárnějších plodinách určených k výrobě objemných krmiv spolu s doporučeními ohledně technologie sklizně a samozřejmě i fermentace. Našim cílem je využití nejmodernějších poznatků v oblasti silážování a jejich předání našim zákazníkům včetně zajištění kompletního servisu. Máme v rukou špičkové silážní produkty světové úrovně od výrobce, který je dlouhodobě lídrem v oblasti biotechnologií a inovací. Pokud chceme využít tento potenciál na maximum, tak je potřeba se patřičně věnovat celé technologii sklizně včetně cíleného výběru inokulantu, který nejlépe odpovídá aktuálním potřebám. Při vašem rozhodování vám pomohou jak naši specialisté na výživu skotu, tak naši obchodní partneři v rámci distribuční sítě (v ČR: ZEA Sedmihorky, DairyVet, Hansa C.B.; na Slovensku: MIKROP Slovensko a Karcol Dairy Consulting), kteří vám dokáží zajistit velmi kvalitní poradenství a servis.

Protože tyto řádky vznikají na počátku opětovného lockdownu, dovolte mi závěrem popřát nám všem, ať toto nepříjemné období přečkáme ve zdraví a pozitivní máme jen náladu. Přejme si, ať příští rok znamená návrat do normálu a naše společná spolupráce se dostane do obvyklých kolejí, tak jak jsme byli zvyklí z dob před pandemií.

Autor článku

Bc. David Novotný

Produktový manažer - konzervace